• Home
  • Onze school Onze school
    • Onderwijs in Units
    • Missie
    • Visie
    • Team
    • Medezeggenschapsraad
    • Oudervereniging
    • Schoolraad
    • Onze partners
  • Informatie Informatie
    • Schoolgids
    • Schoolplan
    • Schooltijden
    • Gymtijden
    • Social Schools
    • Verlofaanvraag
    • Informatiebrieven unitonderwijs
    • Overblijven
    • Naschoolse activiteiten
    • Sponsoren
    • Documenten
  • Aanmelden
  • Contact
Visie
Schoolgids
Inschrijfformulier
Verlofaanvraag

Visie

Op Het Palet willen we recht doen aan de talenten, mogelijkheden en ondersteuningsbehoeften van elk kind. De vier pijlers van onze visie vormen hierbij het fundament voor de inrichting van ons onderwijs.
 
Pijler 1 - Een pedagogische basis
Samen met ouders wil het team van Het Palet voorzien in een stevige pedagogische basis voor alle kinderen. We vinden het belangrijk dat de kinderen zich welkom en thuis voelen. Het team wil actief een veilige en geborgen sfeer creëren, zowel in de units als op het schoolplein. Voor ons is ieder kind uniek en gelijkwaardig. We benaderen de kinderen positief en doen dit vanuit eenduidige afspraken en laagdrempeligheid. Elk kind heeft zijn eigen thuisgroepleerkracht bij wie het kind meerdere keren per dag thuiskomt. Ook heeft elk kind een mentor die met het kind een vertrouwensrelatie opbouwt en bij wie het kind altijd terecht kan. Door zelf te handelen vanuit duidelijke waarden en normen, vanuit dialoog over waarden en normen en vanuit gerichte activiteiten leren we kinderen om voor zichzelf, de ander en de omgeving te zorgen. Wanneer kinderen speciale onderwijsbehoeften hebben, werken we intensief samen met ouders en andere partijen om tot optimale afstemming te komen.
 
Pijler 2 - Een didactische basis
Samen met ouders wil het team van Het Palet voorzien in een stevige didactische basis voor alle kinderen. We werken vanuit eigentijdse lesmethodes. De komende jaren gaan we deze methodes steeds meer inzetten als bron. In toenemende mate stemmen we vanuit leerlijnen en leerdoelen af op de onderwijsbehoeften van kinderen. Op die manier krijgen kinderen zicht op waar zij staan in hun ontwikkeling en wat hun volgende stap is. Ook geven we kinderen op deze manier zicht op wat ze leren en waarom dit belangrijk voor hen is. Op Het Palet kennen de kinderen de opbouw van een taal- en rekenblok. Kinderen weten wie op welke plaats de instructies verzorgt en waar zij de lesstof aansluitend kunnen verwerken. Kinderen krijgen binnen de unit instructie en verwerking die passend is bij hun ontwikkelingsniveau. Instructies vinden plaats in kleine groepen van ±15 kinderen zodat elk kind actief betrokken is en interactief kan deelnemen. Instructies op Het Palet zijn kort en activerend. Verwerking van instructie kan op Het Palet op verschillende manieren; op papier, digitaal, in spelvorm, bewegend, coöperatief enz. Kinderen krijgen alle ruimte om van en met elkaar te leren, maar mogen ook bewust kiezen om alleen en in stilte te werken. Tijdens de verwerking kunnen de kinderen de coaches (leerkrachten en onderwijsassistent) om hulp vragen.
 
Binnen de units zijn rust en structuur belangrijk en werken we met kinderen ook bewust aan hun executieve functies. Hierbij kunt u denken aan plannen, organiseren, monitoren van zichzelf en flexibel omgaan met verandering. Wanneer kinderen speciale onderwijsbehoeften hebben, werken we intensief samen met ouders en andere partijen om tot optimale afstemming te komen.
 
Pijler 3 - Betekenisvol leren
Op Het Palet spreken we binnen het thematisch werken de verwondering, nieuwsgierigheid, creativiteit, verantwoordelijkheid en intrinsieke motivatie van kinderen aan. Wij richten ons op onderzoekend, ontdekkend en ontwerpend leren waarbij kinderen kennis, inzichten en vaardigheden van de 21e eeuw opdoen. Voorbeelden van deze vaardigheden die aan bod komen zijn: probleemoplossend denken, zelfregulering, samenwerken en digitale geletterdheid. De aandacht op Het Palet voor deze vaardigheden toont dat wij het leerproces dat kinderen doorlopen minstens zo belangrijk vinden als een mooi product. Bij het onderzoekend en ontwerpend leren mogen kinderen, binnen gestelde kaders, eigen keuzes maken op basis van eigen leervragen. We geven het thematisch werken vorm vanuit eigentijdse methodes als KleuterLab (unit 1) en Blink (overige units). Het werken aan taaldoelen op het gebied van woordenschat, spreken/ luisteren en stellen doen wij binnen het actuele thema zodat wat kinderen leren betekenisvoller wordt. 
 
Pijler 4 - Kind in beeld
Op Het Palet vinden wij het belangrijk dat kinderen een attitude verwerven waarin ‘een leven lang leren’ het uitgangspunt is. Hiervoor is het belangrijk dat een kind zelf motivatie en verantwoordelijkheid voelt voor het eigen leerproces. Op Het Palet willen we kinderen hierbij actief begeleiden. De mentor van het kind speelt hierbij een belangrijke rol. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor kinderen en ouders, monitort de ontwikkeling van het kind en voert de driehoeksgesprekken met ouders en kind. Zowel de mentor als de overige leerkrachten in de unit geven kinderen tijdens het werken leerbevorderende feedback bij het doel waaraan zij op dat moment werken.
 
Middels een leerlingportfolio -in de nabije toekomst digitaal- wordt de voortgang van het kind bijgehouden. In het portfolio kijken we expliciet naar de groei van het kind. Het kind wordt steeds meer zelf eigenaar van wat hij wil delen in zijn portfolio: waar ben ik trots op, wat vind ik belangrijk en hoe stel ik mijn doelen bij? Het portfolio zal in schooljaar 2020-2021 het rapport steeds verder vervangen. Halfjaarlijkse CITO-toetsen, waarbij leerlingen op een landelijke schaal scoren, blijven we wel als ijkpunt inzetten en worden met de ouders gecommuniceerd. 
 
De vorderingen op groeps- en individueel niveau worden met het hele unitteam besproken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de expertise van de intern begeleider. We gebruiken observatie-instrumenten voor de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling en methodegebonden toetsen om een nog breder beeld van uw kind te krijgen.

Team

Overblijven

PaletTV

Onderdeel van KempenKind

Contact

Bernhardstraat 4,
5527 AZ Hapert

0497-360384
info@hetpalet.nl
Directeur: Gerard Smetsers

Gerard Smetsers

Algemeen

© 2018, Onderwijsstichting KempenKind

Disclaimer
Privacy & Cookies

Privacyverklaring
  • Cookie settings

Powered by Social Schools